Maisto receptai ir naudingi patarimai

Kartais net ir labai smulkūs bei iš pirmo žvilgsnio visiškai nereikšmingi pakeitimai maisto gamybos procese gali turėti didžiulės įtakos vieno ar kito patiekalo skoninėms savybėms, todėl šie keli žemiau pateikti patarimai turėtų virtuvėje praleistą laiką paversti efektyvesniu, užtikrinant, kad jūsų pasitelkiami receptai padės pasiekti norimą rezultatą, pagaminant gardžius ir žadą atimančius patiekalus.

  • ReceptaiNemaža dalis žmonių yra įpratę ant pomidorų berti įvairius prieskonius, tačiau įprastai to daryti nereikėtų, jei nenorite, kad iš pomidorų išsiskyrusi pernelyg didelė drėgmė sugadintų visą patiekalą. Žinoma, nebent recepte, kurį naudojate, yra nurodyta priešingai.
  • Riebalai, esantys svieste ir aliejuje, gali apkarsti ir įsigerti į jūsų gaminamą maistą, pakeičiant jo skonį. Todėl pasistenkite, kad sviestas ar aliejus būtų kuo mažiau veikiamas deguonies ir šviesos – tokiu būdu sulėtinsite minėtą procesą. Kol nenaudojate sviesto laikykite jį šaldytuve, o daržovių aliejų – tamsioje vietoje.
  • Kepimo paviršiaus temperatūra turi labai didelės įtakos gaminamo maisto skoniui, todėl jokiu būdu maisto produktų nereikėtų dėti į šaltą ir gerai neįkaitusią keptuvę. Jei kepate daržoves, į keptuvę įdėkite jas tuomet, kai kaistantis aliejus pradės nežymiai „mirksėti“. Tuo tarpu, jei gaminate baltyminį maistą (pvz., mėsą, žuvį ar kt.), luktelkite, kol aliejus pradės spragsėti ir burbuliuoti.
  • Neretai gaminant įvairius patiekalus keptuvėje, ant jos dugno lieka karamelizuotų rusvų kepto maisto likučių. Jei norite pagaminti gardų padažą ar skanią sriubą, į keptuvę įpilkite kokio nors skysčio (pvz., vyno, sulčių ar kt.) ir su medine mentele nugramdykite tai, kas liko ant keptuvės dugno. Be abejo, šiuo atveju nekalbame apie kai kuriais atvejais pasiliekančius nuodegulius.
  • Rusvas (apskrudęs) maistas įprastai yra skanesnis, o geriausias būdas gaminamą maistą tokiu paversti yra cukraus užbėrimas ant baltyminio maisto (pvz., vištienos ar jūros gėrybių) arba daržovių.
  • Jei norite įvairių prieskonių ir džiovintų žolelių skonį paversti intensyvesniu, prieš suberdami juos į keptuvę, pavirkite juos keletą minučių svieste ar aliejuje, o tuomet visą gautą prieskoninę masę įpilkite ant gaminamo maisto.