Maisto gaminimui skirti receptai ir keli naudingi patarimai

Receptai

Visuomet norime, kad maisto gaminimui skirti receptai, kuriuos pasitelkiame savo virtuvėje, būtų sudaryti labai tiksliai – nepraleidžiant nei vieno svarbaus ingrediento ar nei smulkiausios maisto gamybos procese svarbios detalės. Tačiau gaminant maistą būtina suprasti, kad receptai turėtų būti tik gairės – „virtuvės šefo“ nukreipimas tinkama linkme. Improvizacija, intuicija ir nesibaiminimas eksperimentuoti – tai, kas turi būti įtraukta į maisto gamybą. Ir nors akivaizdu, kad receptai yra labai svarbi maisto gamybos dalis, niekuomet nepamirškite virtuvėje būti labiau atsipalaidavę ir mėgautis visu maisto gamybos procesu. O tam, kad jūs praturtintumėte savo virtuvės žinių bagažą, pateiksime kelis praktiškus patarimus.

Pabandykite gaminti naudojant mažiau aliejaus

Ypač tyras alyvuogių ir kanola (canola) aliejus yra vieni iš geriausių ir dažniausių pasirinkimų, kuomet kalbama apie daugelį įvairių receptų. Tačiau viename arbatiniame šaukštelyje yra net 120 kalorijų, todėl nepaisant jų didelės naudos sveikatai – naudokite juos saikingai.

Gaminkite traškų maistą be riebalų

Jei mėgstate traškią vištieną, traškias daržoves ar traškią žuvį – pamirškite apie kepimą (arba virimą) dideliame kiekyje aliejaus. Vietoje to, pasinaudokite orkaite – vištieną, žuvį arba daržoves pamirkykite kiaušinio plakinyje, apvoliokite miltuose (su prieskoniais) ar džiūvėsėliuose. Tuomet apšlakstykite kanola arba alyvuogių aliejumi (tokiu atveju geriausia naudoti purškiamą aliejų) ir kepkite apytiksliai 200 laipsnių temperatūroje. Du gabaliukai orkaitėje keptos traškios vištienos turi apytiksliai 40 proc. mažiau kalorijų ir 4 gramais mažiau sočiųjų riebalų nei du gabaliukai aliejuje tradiciškai keptos vištienos.

Nepersistenkite naudojant druską

Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad druska ir pipirai yra neatsiejami nuo kiekvieno patiekalo, kurį gaminame savo virtuvėje. Tačiau neretai visiškai pamirštame apie tai, kokią didelę žalą mūsų sveikatai gali turėti pernelyg didelis suvartojamos druskos kiekis. Specialistai rekomenduoja druskos suvartojimą sumažinti iki 2300 mg (1 arbatinio šaukštelio) per dieną. Tačiau tokių gairių laikytis dažnai būna labai sudėtinga – ypač, jei mums atitinkamai sufleruoja pasirinkti receptai. Todėl jei manote, kad viršysite rekomenduojamą suvartojamos druskos kiekį, pabandykite ją pakeisti citrinų ar laimo sultimis, sumaišytomis su šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis. Be to, nepamirškite, kad ir mūsų kasdienybėje vartojamuose maisto produktuose labai dažnai būna nemenkas pridėtinės druskos kiekis, todėl visuomet stenkitės ją pakeisti sveikesniais sprendimais.

Rinkitės šviesius ar viso grūdo miltus

Jei pakankamai dažnai gaminate naudojant miltus – rinkitės šviesius ar viso grūdo miltus. Juose yra kur kas daugiau skaidulų, B vitamino, cinko ir magnio. Jie puikiai tinka įvairiems kepiniams ar padažams.