Kur galima nusipirkti skaniausius ikrus

Ikrai – žuvų patelių kiaušinėliai neršiami  į vandenį, vartojami patiekalų ruošimui ar vienų valgymui. Ikrų kokybę lemia keletas faktorių: tai žuvies rūšis, bet jos sugavimo ar dirbtinio vaisinimo vieta bei ikrų apdorojimo  technologija. Ikrus galima skirstyti pagal kelis veiksnius, Pavyzdžiui, pagal tai, kokios žuvies rūšies ikrai naudojami galima išskirti, jog labai dažnai naudojami  eršketinių žuvų ir lašišinių žuvų ikrai, o, pavyzdžiui, menkių ikrai ar  lydekos ikrai naudojami rečiau. Pagal spalvą ikrai skirstomi į keturis tipus. Juodieji ikrai išgaunami būtent iš eršketinių žuvų, yra gana dideli ir gali būti tiek tamsiai pilkos spalvos, tiek juodos spalvos. Raudonieji ikrai išgaunami iš įvairių lašišinių žuvų (pavyzdžiui,  lašišos kuprės, ketos, nerkos, vaivorykštinio upėtakio). Rožiniai ikrai išgaunami iš lašišinių ir menkinių žuvų. Baltieji ikrai išgaunami iš lydekų, karpių, silkių, pasižymi gelsva spalva ir nors yra mažiau populiarūs, bet taip pat labai naudingi sveikatai. Pagal apdorojimo būdą ikrai taip pat būti 4 rūšių. Grūdėtieji ikrai gaminami iš  subrendusių ikrų, kurie pasūdomi be plėvelės ir uždaromi indeliuose. Grūdėtieji ikrai pagal kokybę dar skirstomi į pirmą ir antrą rūšį. Grūdėtieji pasterizuoti  ikrai – tie patys subrendę pasūdyti ikrai be plėvelės kaitinami aukštoje temperatūroje ir atšaldomi. Pasterizuoti ikrai dėl pasterizavimo turi ilgesnį galiojimo laiką.  Slėgtiniai  ikrai –  dažniausiai įvairių tipų ikrai supresuoti iki vienalytės masė bei taip pat turintys ilgą galiojimo laiką. Plėveliniai  ikrai ruošiami iš nesubrendusių ar perbrendusių ikrų, dažniausiai gaminami nepašalinant plėvelės nuo ikrų. Taip pat yra gaminami ir dirbtiniai ikrai savo išvaizda ir skoniu imituojantis žuvies ikrus. Jie dažnai gaminami iš grynų pilnaverčių baltymų, kartu pridedant maisto priedų, valgomųjų dažų, druskos, vitaminų, aromatinių ir skonio medžiagų. Jei ieškote delikateso ar kuo pagardinti patiekalus, nusipirkite ikrų tiek fizinėse, tiek internetinėse parduotuvėse.