Granolos sudėtis: kokia ji?

Granola gaminama iš įvairių rūšių dribsnių, dažniausiai – avižinių, rečiau – grikių, ryžių, kviečių, sumaišant juos arba su sviestu, arba su alyvuogių ar saulėgrąžų aliejumi bei saldikliais – dažniausiai medumi, klevų sirupu ar cukrumi – ir juos kepant. Granolos sudėtyje taip pat dažniausiai yra kitų įvairių priedų:

•                          riešutų, pavyzdžiui, graikinių riešutų, migdolų, karijų, žemės riešutų, pistacijų, kokoso drožlės;

•                          džiovintų vaisių ir uogų tokių, kaip spanguolių, vyšnių, abrikosų, razinų, datulių;

•                          sėklų, pavyzdžiui, sezamo arba linų sėklų;

•                          šokolado gabaliukų;

•                          prieskonių, pavyzdžiui, druskos;

•                          kitų grūdų rūšių kaip priedų, pavyzdžiui, miežių ar soros.

Granola, sudaryta iš įvairių sveikų ir maistingų produktų, pasižymi itin aukšta maistine verte ir nauda organizmui. Kadangi, kaip ir buvo minėta, granolos pagrindinis ingredientas yra avižiniai dribsniai, kuriuose itin gausu lėtai virškinamų angliavandenių, B grupės vitaminų, kalcio bei cinko, granola pagaminta iš avižinių dribsnių yra itin maistinga, gerina virškinimą bei odos būklę. Natūraliuose saldikliuose tokiuose, kaip medus, klevų sirupas, esančiuose granolos sudėtyje, gausu angliavandenių, dėl kurių granola yra puikus energijos šaltinis, bei folio rūgšties, B grupės vitaminų bei vitaminų E, K, C, turinčių antioksidantinių savybių, stiprinančių imuninę sistemą. Riešutai, kurie ypač dažnai naudojami gaminant granolą, yra nesočiųjų riebalų rūgščių, svarbių centrinės ir periferinės nervų sistemos bei širdies ir kraujagyslių sistemos veiklos užtikrinimui,  šaltinis. Kitas produktas, sudarantis granolą, yra džiovinti vaisiai, kurių dėka organizmas gauna ląstelienos, B grupės vitaminų ir vitamino C, mikroelementų  tokių, kaip kalcis, kalis, magnis. Be to,  granoloje dėl jos sudėties yra ypač daug skaidulų, kurios pailgina virškinimo laiką, o tai padeda ilgiau jausti sotumo jausmą ir gali padėti kontroliuoti apetitą. Kokybiška granola taip pat gali padėti pagerinti kraujospūdį, sumažinti blogojo cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje.